Defilé Schullefeest & ringsteken
Levade

Defilé Schullefeest & ringsteken (zomer 2006)
Wiske Pietersm
a

Op vrijdagavond 11 augustus werd er een groot defilé gehouden door alle sportverenigingen op Schiermonnikoog tijdens de Schullefeesten. Alle kinderen van de Ruitervereniging liepen ook mee in de optocht. Gekleed in hun paardrijbroek en laarzen, met de cap op hun hoofd.
Om het nog gezelliger te maken liepen er vijf pony’s mee.
Eline ging voorop met Folskvi met de eilander vlag in de hand. Daarachter een van de jongste meisjes, dit was Josefien Stal op Polly en een van de oudste meisjes, dit was Anne Noordenbos op Anouk. Daarachter een van de oudste jongens, Eelco Pietersma op Bonnie en Simon van Duinen op Lucie, als jongste jongen. De pony’s hielden zich prima met al die vreemde geluiden en al die mensen. Het was al met al een heel leuke avond en een geslaagde optocht.

Ook werd er een paar dagen later door de Ruitervereniging ringsteken georganiseerd op de Knuppeldam. Alle kinderen en een paar leden deden mee. Sommigen op een pony van de club en anderen op hun eigen paard.
Er werd fanatiek gestreden om een prijs en je zag geconcentreerde gezichtjes van kinderen die erg hun best deden om een ring te pakken te krijgen. En geloof me, het valt niet mee om je paard goed, met één hand, te besturen en dan ook nog zo’n ring goed te steken.
En wat glunderden ze als het gelukt was!
Ook deden de meeste pony’s erg hun best en maakten sommigen er een echte show van, wat voor de omstanders erg grappig was.
De avond was een groot succes, waar iedereen van genoten heeft.

De uitslag
Kinderen tot 10 jaar
Eerste prijs: Grethanna Riemersma 11 punten
Tweede prijs: Louise Reed 10 punten
Derde prijs: Jara van der Zaag 10 punten
Louise en Jara hadden een gelijk aantal punten. Ze moesten allebei nog een keer. Toen had Louise 2 ringen en Jara 1.

10 jaar en ouder:
Eerste prijs: Marije Dam 21 punten
Tweede prijs: Rianne van der Zaag 14 punten
Derde prijs: Irene Klabbers 13 punten
Ze kregen allemaal een mooi tasje met daarin poetsspulletjes voor het paard.
Verder was er voor iedereen een groene rozet als herinnering aan een leuke avond ringsteken!

===========================================================================================

Op stap met de Ruitervereniging (9 april 2006)
Myrthe, Thirza en Monique Talsma
De Levade Noble Horse Gala
Begin dit jaar kregen we een uitnodiging van de Ruitervereniging om naar de paardenshow “Levade” in Leeuwarden te gaan. Myrthe en ik zijn een aantal jaren geleden ook mee geweest naar “Goa” in Groningen en dat was toen heel leuk en vooral ook heel erg gezellig. Thirza wilde natuurlijk ook mee, dus zijn we met z’n drietjes gegaan. In de uitnodiging stond dat er plaats was voor ongeveer 50 personen, maar uiteindelijk zijn dat er bijna 100 geworden, een dubbeldekker vol. Zondag 9 april was het dan zover, om 10 uur werden we verwacht bij de VVV, want vanaf daar zouden de bussen van Arriva ons naar de boot brengen. Met een rugtas vol snoep, drinken en broodjes de bussen in. Jammer genoeg waren een aantal leden ziek geworden en konden niet mee, maar de stemming zat er gelijk al in. De kinderen waren opgewonden en we hadden een schoolreis-gevoel. Op Lauwersoog stond Ulbe (onze chauffeur) ons op te wachten. Op naar Leeuwarden, waar de tenten van Levade stonden, met op het programma een show met 50 paarden, waaronder o.a. de prachtige Andalusier, de gitzwarte Fries, de vurige Arabier, de schattige Shetland pony en de sierlijke Welsh. Eerst nog even een bakje koffie in de foyer (voortent), wat popcorn, een suikerspin en toen naar binnen. Er hing een sprookjesachtige sfeer, met een rustig muziekje op de achtergrond. Om 13.00 uur kwam de producer en spreker Robert Bronett en wenste ons een gezellige middag.

In tegenstelling tot Goa, is Levade geen musical met paarden, maar echt een show. Achter elkaar komen de paarden en hun trainers/ruiters/amazones om steeds weer iets anders te laten zien. De kozakken die op de paarden staan, maar er ook onder door gaan. De dochter van Sjoukje Dijkstra reed met Friese paarden in een tandem, ongelofelijk knap. Een franse paarden psycholoog liet zijn paard van alles doen, buigingen maken, kruipen etc.
Het levende marionettenspel was heel erg knap. Het was net of er daadwerkelijk iemand aan de touwtjes trok. Een schitterend achttal met mooie figuren. De act met de acrobate, die danste in de lucht met haar prins op het “witte” paard was schitterend.
Ook had deze Zweedse show een Spaanse inslag. Flamenco dansers, Spaanse paarden natuurlijk en zwierige jurken kwamen regelmatig voorbij. De Française die op 2 paarden stond en steeds één voor één van de andere paarden onder zich door liet gaan en zo op het laatst een soort postkoets had, petje af.
Wat een tijd steken deze mensen in zo'n show, geweldig. En je zit met allemaal “paardenfans” te kijken en dat is toch ook heel leuk.
Om ongeveer 15.00 uur was de show voorbij en kregen we de mogelijkheid nog om in de stallen te kijken. Velen van ons hebben daar gehoor aan gegeven. In keurige geïmproviseerde stallen stonden de paarden op ons te wachten, was toch ook heel erg leuk om dit eens te zien.
En om 15.45 uur stond Ulbe alweer klaar om ons te begeleiden naar Lauwersoog.
Aan boord alle souvenirs even bekeken en even napraten over deze dag. Op het eiland stonden de bussen van Arriva klaar om ons weer naar de VVV te brengen.
Al met al weer een hele geslaagde dag, georganiseerd door de enthousiaste bestuursleden van de Ruitervereniging, chapeau!! Heel erg bedankt. Ook een bedankje voor de Arriva-chauffeurs is op zijn plek, want de ritjes op het eiland zijn door hen aangeboden, mannen bedankt!!
Wij kijken op een hele gezellige geslaagde dag terug en hopen dat er in de toekomst weer zo'n uitje voordoet.